Liemerse Uitdaging biedt hulp tijdens coronacrisis

Liemerse Uitdaging biedt hulp tijdens coronacrisis
Gelderlander 04-04-2020, door Erik Meuleman

ZEVENAAR – Het coronavirus brengt de Liemerse Uitdaging in stelling. Het regionale netwerk van ondernemers dat als ‘maatschappelijk makelaar’ stichtingen en verenigingen kosteloos terzijde staat, steekt de helpende hand toe. En dat in een periode dat ze het zelf ook zwaar hebben.

Bij een beroep op assistentie van De Uitdaging is het direct raak: ouderenzorg-organisatie Liemerije heeft al zo’n 25 laptops en tablets gekregen om beeldbellen voor de patiënten mogelijk te maken. En de teller loopt door.

Beeldbellen

Voor de mensen in de zeven vestigingen van Liemerije is door het bezoekverbod beeldbellen vrijwel de enige manier om contact met familie en bekenden te kunnen hebben. Daarvoor zijn veel laptops en tablets nodig. Liemerije meldde zich bij De Liemerse Uitdaging.

,,We hadden deze hulpvraag nog niet op Facebook gezet of de eerste aanbiedingen kwamen al binnen”, zegt Audrey Jeurissen, assistent manager en spreekbuis van de Liemerse Uitdaging. ,,Van bedrijven én particulieren. En ik heb de eerste set met laptops en iPads na een week al kunnen leveren. Ze worden ter plekke gedesinfecteerd en klaargemaakt voor beeldbellen met Skype en FaceTime. Ik verzamel en breng alles zelf weg. Dat heeft nu de voorkeur.”

Bruikleen

Jeurissen benadrukt dat de apparaten niet hoeven te worden geschonken. ,,In bruikleen is ook prima. Zo heeft Frank ten Voorde van Compuniversity uit Zevenaar acht laptops beschikbaar gesteld omdat de cursussen die hij normaliter geeft nu toch stilliggen. Liemerije is er nu mee geholpen, ik zorg dat alles weer terugkomt. Echt fantastisch dat een ondernemer zo naar de wereld kijkt en helpt.”

De Liemers Uitdaging is nu vooral druk met het verzamelen van beschermende middelen waar de zorg om verlegen zit. ,,Daarvoor zetten we ons netwerk vol in. We zorgen dat al het materiaal dat grote bedrijven hebben liggen en kunnen missen bij de zieken- en verpleeghuizen terecht komt. We doen dat in combinatie met het Rode Kuis omdat zij het coördinatiepunt zijn en bekijken waar het materiaal het hardste nodig is.”

Nextdoor-boodschappenservice

Een andere corona-hulpactie is het ondersteunen van de ‘nextdoor’-boodschappenservice van Zevenaarder Gerald Zweers. ,,Hij helpt samen met vrijwilligers diverse mensen in de buurt. Het aantal aanvragen van kwetsbare mensen die binnen zouden moeten blijven, neemt explosief toe. Om alles verantwoord voor hemzelf en zijn vrijwilligers in goede banen te kunnen leiden, heeft hij een stichting nodig waarin alles juridisch en qua statuten geregeld is. Prick en van Van Houtum notarissen uit Zevenaar regelen dat per direct voor hem.”

Volgens Audrey Jeurissen moet de topdrukte voor de Liemerse Uitdaging nog komen. ,,Het bedrijfsleven heeft het lastig om het hoofd boven water te houden. Alle clubs liggen zo’n beetje stil. Op dat vlak is er nu geen beweging. Maar op het moment dat de crisis een beetje wordt bezworen en het maatschappelijk leven terugkeert, zal de hulpvraag pas echt op gang komen. Dan is het cruciaal om te zorgen dat je alles weer draaiende krijgt.”

https://www.gelderlander.nl/dossier-corona-in-de-liemers/de-liemerse-uitdaging-biedt-een-helpende-hand~a546d8c5/

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *