Challenges gezocht voor Candea Technasium leerlingen

01-09-2023KennisbankVraagOpen
Het Candea College zoekt voor haar Technasium leerlingen challenges (vraagstukken) waar zij zich in 'vast kunnen bijten'!

Door het wegvallen van een opdracht is het Candea College, onderdeel Technasium, naarstig op zoek naar een of meerdere nieuwe opdrachten voor haar leerlingen. Kun jij ze helpen?

Het Candea is een school voor voortgezet onderwijs in Duiven. Wij bieden alle niveaus aan waaronder het Technasium. Het Technasium is een relatief nieuwe onderwijssoort waarbij leerlingen op HAVO-VWO niveau extra uitdaging krijgen in technische projecten*. Ieder project draait om samenwerking en om techniek en wordt gegeven door een opdrachtgever buiten school. Een project duurt ongeveer 7 tot 8 weken en wordt afgesloten met een beoordeling van het product door de opdrachtgever tijdens een presentatie.

Na het verkrijgen van een opdracht maken de leerlingen ook kennis met iemand die deze opdracht voor zijn of haar beroep zou kunnen uitvoeren, een ‘expert’ dus. Ook deze persoon betrekken we in de beoordeling/jurering.

Kenmerkend voor het Technasium is dat leerlingen werken in een situatie die zoveel mogelijk de werkelijkheid na de school weergeeft d.w.z. in een team aan onderzoeks-en ontwerpopdrachten werken, nauwe samenwerking met bedrijfsleven en opleidingsinstituten (hogescholen en universiteiten) en presentatie aan de opdrachtgevers. Door zo nauw mogelijk aan te sluiten bij de latere praktijk wil het Technasium leerlingen al op jonge leeftijd interesseren voor bèta- en techniekberoepen.

Voor meer informatie kun je terecht bij de docenten van het Technasium, Pauline Cobussen (p.cobussen@candea.nl) of Bert Carpaij (b.carpaij@candea.nl)

*De projecten bestaan altijd uit een vooronderzoek welke leidt tot een onderzoeksopdracht of een ontwerpopdracht. Het kan een klassikale opdracht (lj 1,2,3 soms 4) voor ca. 5 tot 7 teams zijn. Deze beslaan meestal zo’n 8 weken. In de bovenbouw zijn de opdrachten van langere duur tot ca. 7 maanden (de meesterproef).

De opdracht is realistisch, actueel, en heeft “een stinkende casus”, uitdagend dus. Wij streven er naar het aanbod van de projecten over de 7 werelden van techniek te verdelen:
Water, energie & natuur
Mens & Medisch
Market & Money
Mobiliteit & Ruimte
Science & Exploration
Voeding & Vitaliteit
Lifestyle & design

Bekijk hier ook de folder over het Technasium